Makaron z młodym szpinakiem.

Makaron z młodym szpinakiem.

Składniki:

  • makaron -1 opakowanie (w tej wersji użyłam makaron „fale” – ponieważ tylko taki miałam :)),
  • młody szpinak  ok.50 g,
  • rukola ok.50 g,
  • suszone pomidory ok. 8 sztuk,
  • pomidorki koktajlowe (ok. 1/2 opakowania)
  • oliwki zielone,
  • oliwki czarne,
  • bazylia; świeża i suszona,
  • pieprz,
  • oliwa,
  • ocet balsamiczny,
  • 3 ząbki czosnku,
  • pieprz,
  • odrobina soli (do makaronu),

Przygotowanie:

Nastawiam wodę na makaron.

Po czym kroję:  czosnek w kostkę, pomidory w paski, oliwki przekrawam na pół i kroje małe plasterki (można dodać w całości).

Tak przygotowane wrzucam  na rozgrzaną patelnie z niewielkim dodatkiem oliwy aby delikatnie je podgrzać. Doprawiam suszoną bazylią i świeżo mielonym pieprzem.

W tym czasie myję i osuszam szpinak i rukolę.

Kroje w ćwiartki pomidory koktajlowe, przekładam je do miseczki i skrapiam delikatnie octem balsamicznym, i dodaje do wymieszanego szpinaku z rukolą.

Solę gotującą się wodę na makaron i dodaję odrobinę oliwy. Makaron gotuję al dente – w tym przypadku 4 minuty.

Kiedy makaron już jest gotowy i odcedzony,  mieszam ze sobą wszystkie składniki wraz z oliwą z patelni (nada ona idealnego smaku),  i dodaję świeże listki bazylii.

Danie to można podać na dwa sposoby;  „na ciepło”  zaraz po tym jak dodamy makaron lub „na zimno” jako sałatkę.

Ważne:

Czas przygotowania: ok. 20 min. ( Ja przygotowałam tę sałatkę dokładnie czasie potrzebnym na zagotowanie makaronu)

Nie używam soli do sałatek ale  jeśli ktoś lubi może ją dodatkowo wzbogacić o sól.

Aby woda szybciej się zagotowała nie dodajemy do niej na początku soli – ponieważ spowalnia ona proces gotowania.

Wszystkie składniki można dodać według uznania nie zaburzy to na pewno końcowego efektu 🙂

DSCF9135 DSCF9136 DSCF9144