Pasta z tuńczyka.

Pasta z tuńczyka.

Składniki:

  • puszka tuńczyka,
  • mała cebula,
  • 2 nieduże jajka,
  • natka pietruszki,
  • pieprz,
  • odrobina soli,
  • oliwa (ok.1-2 łyżek)

+ bagietka

Przygotowanie:

Gotujemy jajka na twardo (ok.10 min.). W tym czasie szatkujemy drobno cebulę, i pietruszkę. Tuńczyka odsączamy i mieszamy w miseczce z cebulą i pietruszką.

Po ugotowaniu jajka obieramy i oddzielamy od nich żółtka, które mieszamy z tuńczykiem. Białka kroimy na małą kostkę.

Dodajemy łyżkę oliwy i doprawiamy do smaku i formujemy masę w miseczce.

Ważne:

Czas przygotowanie ok. 10-15 min.

Ilość oliwy zależy od tego jakiego mamy tuńczyka, jeśli był w oleju nie potrzeba jej wtedy

aż tak dużo – bardziej do smaku.

Jeśli jednak tuńczyk jest dość „suchy”możemy dodać jest troszkę więcej.

Ma czas mieszania można skorzystać z większej miski, żeby było wygodniej wymieszać wszystkie składniki.

Jak zrobić serduszka? – proste przecinamy kromkę pod kątem ok. 45 stopni na pół – tak jak na zdjęciu. Z dwóch kromek powstaje jedno serduszko.

DSCF9173 DSCF9182 DSCF9185 DSCF9191 DSCF9178 DSCF9179 DSCF9188 DSCF9196 DSCF9197 DSCF9201 DSCF9202