Suszone pomidory w oliwie.

Suszone pomidory w oliwie.

Składniki:

na jeden słoik ok. 500 ml

  •  ok. 70-100 g suszonych pomidorów, (ok.20-25 pomidorów)
  • 4 ząbki czosnku,
  • 200 ml oliwy z oliwek,
  • ok.200 ml przegotowanej wody,
  • suszona bazylia i oregano,
  • ocet balsamiczny i winny.

Pomidory moczę przez ok. 15 min. w przegotowanej wodzie, po 10 minutach delikatnie skrapiam je octem balsamicznym.

Po upływie 15 minut przekładam je do słoika, wraz z czosnkiem. (Pierwszy czosnek układam na dnie, dwa po środku i czwarty na samej górze).

Całość zalewam oliwą, dodaję zioła i odrobinę octu winnego. Resztę uzupełniam wodą, która pozostała mi z moczenia pomidorów.  Całość przemieszać w zamkniętym słoiku.

Ważne:

Czas przygotowania ok. 20-30 minut.

Pomidory powinny mieć dużo miejsca ponieważ zwiększą one swoją objętość.

Można dodać odrobinę soli – choć ja tego nie zrobiłam. Można się nimi delektować już po paru dniach  🙂

Obrazek

ObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazek