Łosoś w sosie koperkowym z makaronem.

Łosoś w sosie koperkowym z makaronem.

Składniki:

  • ok. 500g łososia norweskiego,
  • 1 opakowanie makaronu (typu uszka)
  • 1 opakowanie mascarpone (ok. 250g)
  • 1 opakowanie sera typu parmezan
  • 1 pęczek koperku,
  • suszony koperek
  • pół cytryny
  • sól,
  • pieprz,
  • ok. 200 ml wody,
  • odrobina suszonej natki pietruszki,
  • oliwa,

Przygotowanie:

Rybę smażymy na oliwie na wolnym ogniu pod przykryciem. Doprawiamy ją sokiem z cytryny, suszonym koperkiem, pietruszką oraz odrobiną soli i pieprzu.

W oddzielnym garnku podgrzewamy mascarpone z wodą (ok. 200 ml) ciągle mieszając. Kiedy uzyska jednolitą konsystencję dodajemy drobno posiekany koperek i parmezan, nie zapominając o mieszaniu. Dodajemy suszony koperek oraz sól i pieprz do smaku.  Tak przygotowany sos ściągamy z ognia.

Gotową rybę rozdrabiamy i dodajemy do sosu. (przy okazji usuwając ości)

Gotujemy makaron al dente (w tym przypadku 6 min.).

Do ugotowanego makaronu dodajemy łyżkę oliwy i gotowy sos.

Wystarczy tylko zamieszać i gotowe 🙂

Przydatne:

czas przygotowania ok. 30-40 minut, dla 2-4 osób,

można też dodać pomidory koktajlowe (użyłam pomidorków śliwkowych) ObrazekObrazekObrazekObrazekObrazek