Niedzielny omlet z truskawkami.

Niedzielny omlet z truskawkami.

Składniki (dla dwóch osób):

  • 2 jajka,
  • 4 łyżki mąki,
  • 6 łyżek jogurtu naturalnego,
  • 1 łyżeczka cukru (ewentualnie druga do truskawek),
  • 8 większych truskawek,
  • do smażenia: łyżka mała i łyżka oliwy.

Przygotowanie:

Jajka, mąkę, cukier i jogurt mieszamy ze sobą aż uzyskamy jednolitą masę.

Na rozgrzaną patelnie dodajemy oliwę i masło, następnie ciasto na omleta.

Omlet przewracamy na drugą stronę gdy brzegi zaczną się rumienić. Można sprawdzić delikatnie go unosząc czy kolor nam odpowiada. Mój usmażyłam na kolor złocisty.

W czasie smażenia zajmujemy się truskawkami, które po umyciu i osuszeniu, przekrajamy na pół a następnie kroimy w kostkę. Możemy wymieszać je w miseczce z cukrem, dzięki czemu będą słodsze i wydobędzie się z nich więcej soku.

Przydatne informacje:

Czas przygotowania ok. 20 minut.

Do przepisu można użyć więcej cukru jeśli ktoś woli słodsze. Można też dodać troszkę cukru waniliowego.

Smacznego!

ObrazekObrazekObrazekObrazekObrazek