Pizza z patelni - bez użycia piekarnika.

Pizza z patelni – bez użycia piekarnika.

Składniki:

ciasto:

  • 30 gram drożdży,
  • 1 1/2 szklanki mąki (+ ok. 1/2 szklanki już po wyrośnięciu ciasta),
  • 200 ml ciepłej wody,
  • 1/2 łyżeczki cukru,
  • 1 płaska łyżeczka soli,
  • 1 łyżka oliwy,

sos pomidorowy:

http://rozgotowana.pl/2013/07/24/sos-pomidorowy/

dodatki do pizzy:

  • Ruccola,
  • ok. 10 dag parmezanu,
  • ok. 10 dag salami pepperoni,

Przygotowanie:

ciasto:

Drożdże rozrabiamy z odrobiną cukru, soli  i ciepłą wodą w niedużym naczyniu. (ja użyłam do tego większego kubka)

W dużej misce łączymy ze sobą mąkę i rozrobione drożdże.

Całość wyrabiamy na gładką masę.

IMG_4144

Miskę nagrywany czystą i suchą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na min. 30 minut. ( moje ciasto odłożyłam na całą noc).

IMG_4152

Do ciasta dodajemy odrobinę mąki  tak aby móc uformować z nich okrągłe placki. Ja w tym celu zużyłam ok. 1/2 szklanki mąki.

W zależności od tego czy chcemy uzyskać mniejszą czy większą, cieńszą czy grubszą pizzę, formujemy większą lub mniejszą kulkę.

Do „pieczenia” pizzy użyłam patelni ceramicznej.

Na ciepłą patelnie rozkładamy naszą uformowane ciasto, delikatnie nakłuwamy je widelcem na całej powierzchni.

IMG_4185

Podpiekamy z jednej strony, po czym obracamy na drugą i nakładamy na nią sos oraz preferowane składniki 🙂

Ja użyłam do tego salami pepperoni,  parmezanu oraz ruccoli 🙂

IMG_4174 IMG_4191 IMG_4211

Pizza jest gotowa już po ok.15-20 minutach (jednak wszystko zależy od grubości ciasta)

IMG_4222

Ważne:

czas przygotowania: ok. 30-40 minut,

czas oczekiwania na wyrośnięcie ciasta: min. 30 minut.

Z tych składników udało mi się przygotować 3 średniej grubości pizze na patelni o  średnicy 24 cm.

SMACZNEGO!

IMG_4195 IMG_4236 IMG_4225