Różowy omlet czyli omlet malionowo-borówkowy.

Różowy omlet czyli omlet malionowo-borówkowy.

Składniki (na dwa duże omlety):

  • 3 małe jajka,
  • 6 łyżek mąki,
  • 5 łyżek jogurtu naturalnego,
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka oliwy i masło do smażenia do smażenia,
  • około 150 gram owoców (pół na pół: borówki amerykańskiej i maliny)

Przygotowanie:

Jajka, cukier i jogurt mieszamy ze sobą, następie dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i cukier waniliowy.

Kiedy uzyskamy jednorodną masę dodajemy do ciasta maliny nadal mieszając, aby ciasto uzyskało różowy kolor. Na koniec dodajemy borówki amerykańskie i delikatnie mieszamy.

Całość smażymy na małym ogniu, na niewielkiej ilości oliwy z dodatkiem masła. (jak można zauważyć na zdjęciach nie do końca mi się to udało 🙂 )

Obrazek

Ważne:

Dodając najpierw malin uzyskujemy kolor różowy – czyli omlet malinowo-borówkowy. Jeśli jednak zamienimy kolejność i jako pierwsze dodamy borówki omlet będzie ciemniejszy i bardziej fioletowy (omlet borówkowo -malinowy).

Obrazek

różowy omlet

ObrazekObrazekObrazek

Inny sposób na podanie, czyli różowe placuszki.

ObrazekObrazekObrazekObrazek