Ryż curry z kalafiorem i marchewką –wersja wegetariańska.

Ryż curry z kalafiorem i marchewką –wersja wegetariańska.

Składniki (dla 4-6 osób):

  • 1 większy kalafior (ok.1,5 kg),
  • ok.250 gram ryżu,
  • ok.250 gram marchewki,
  • 3-4 łyżeczki przyprawy curry,
  • Sól,
  • Pietruszka,
  • 3 ząbki czosnku,
  • Łyżka masła i 2 łyżki oliwy,
  • Pieprz cayenne,
  • ½ szklanki wody,
  • parmezan

Przygotowanie:

Kalafior po umyciu dzielimy na mniejsze różyczki i wrzucamy na gotującą się lekko posolona wodę.

Marchewkę kroimy na plasterki i również  wrzucamy na gotującą się wode.

Ryż gotujemy z dodatkiem soli i pieprzu cayene.

Czas gotowania  dla ryżu, kalafiora i marchewki to ok. 10 minut.

Ryż curry z kalafiorem i marchewką –wersja wegetariańska - czosnek Ryż curry z kalafiorem i marchewką –wersja wegetariańska- ryz Ryż curry z kalafiorem i marchewką –wersja wegetariańska

Ryż i kalafior przedkładamy do większego garnka.

W rondelku rozpuszczamy  mało z doatkiem oliwy i dodajemy posiekany drobno czosnek i curry a następnie ugotowaną marchewkę. Po chwili dodajemy pół szklanki wody i posiekaną natkę pietruszki. Podgrzewamy ok. 2-3 minut na wolnym ogniu.

Po czym łączymy z ryżem i kalafiorem. Parmezanem posypujemy już na talerzu.

Ważne:

Czas gotowania warzyw nie powinien przekroczyć 10 minut. Czas przygotowania całości ok. 30 minut.

Smacznego!

Curry z kalafiora wegetarianskie curry