Deser Rafaello

Deser Rafaello

Deser Rafaello

Rafaello!rafaello 01Rafaello deser

Składniki:

  • 1 litr mleka,
  • 3 budynie śmietankowe (bez cukru),
  • 7 łyżek cukru,
  • 7 łyżek kokosu + ok. 2 łyżek do posypania całości,
  • 1 biała czekolada,
  • 1 opakowanie mascarpone (250 ml),
  • 1 opakowanie płatków migdałów,
  • 1 opakowanie podłużnych biszkoptów,
  •  filiżanka mocnej kawy,

Przygotowanie:

W przeźroczystej formie układamy pierwszą warstwę delikatnie nasączonych kawą biszkoptów.  Delikatnie nasączamy je kawą.

rafaello skladnikiRafaello biszkoptyRafaello masa

Następnie przyrządzamy zwyczajnie budyń. Odlewamy ok. 0,5 litra zimnego mleka i rozpuszczamy w nim zawartość 3 torebek budyniu.

Resztę mleka gotujemy z cukrem i kokosem.

Kiedy mleko zacznie się gotować dodajemy rozrobiony proszek z zimnym mlekiem. Całość ciągle mieszamy.

Od momentu zagotowania budyń gotujemy przez około minutę.

Jeszcze ciepły budyń dzielimy na dwie równe części.

Masa I:

Do pierwszej części gorącego budyniu dodajemy połamaną czekoladę,  ciągle mieszając.  Tak aby czekolada całkiem się rozpuściła i stworzyła z budyniem jednolitą masę.

Masa II:

Drugą część odstawiamy na chwilę do wystudzenia. Kiedy budyń jest jeszcze letni  łączymy go z  serkiem mascarpone. Delikatnie mieszamy  aż do momentu uzyskania jednolitej masy. Na koniec dodajemy  płatki migdałowe.

Do wcześniej przygotowanej formy wykładamy  ½  masy II i układamy na niej kolejną warstwę biszkoptów również  namoczonych delikatnie w kawie.

Na drugą warstwę biszkoptów wykładamy najpierw resztę masy II a następnie masę I.

Na sam koniec całość posypujemy kokosem.

Rafaello przygotowanieRafaello calosciRafaello bez pieczenia

Całość wkładamy na 3-4 godziny o lodówki.

Ważne:

Czas przygotowania ok. 30 minut.

Jeśli użyjemy budyniu z cukrem to nie dodajemy dodatkowo cukru.

Mascarpone,  którego użyłam było gęste. Gdyby masa I z białą czekoladą zrobiła się za gęsta można ją delikatnie podgrzać.

Moje opakowanie biszkoptów zawierało ok. 24 sztuk.

Moje Rafaello było całą noc w lodówce.

Polecam! smacznego 🙂

Rafaello - deserrafaellorafaello smacznego