Spaghetti carbonara

Spaghetti carbonara

Składniki (dla 4 osób):

  •  250 g boczku,
  •  500 gr makaronu typu spaghetti,
  •  1 cebula,
  •  ok. 200-250 gram mascarpone,
  •  ok. 150  gram sera parmezanu (lub typu parmezan),
  •  1 szklanka wody,
  •  oregano, pieprz,
  •  świeża bazylia,
  •  oliwa,

starty serdeska serser starty

Przygotowanie:

Na odrobinie oliwy podsmażamy pokrojony w paski boczek, po chwili dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę.  Całość smażymy aż boczek stanie się chrupiący. Następnie dodajemy mascarpone i pół szklanki wody. Do całości dodajemy ¾ startego sera, o raz oregano i pieprz. 

Gdyby sos zrobił się za gęsty dodajemy wodę.

cebulabazyliabazylia i ser

Makaron gotujemy al dente.

Mieszamy makaron z sosem i świeżą rozdrobnioną  bazylią. 

Pozostały ser wykorzystujemy do posypania spaghetti na talerzu. 

carbonarecarbonara + bazyliaDSCN0447

Ważne: 

Czas przygotowania ok. 30 minut.

Nie soliłam makaronu.

Makaron użyty w przepisie jest  świeży.

Mascarpone był bardzo gęsty, dlatego też użyłam tyle wody.

 

Polecam SMACZNEGO 🙂

 

spaghetti carbonaretalerzcarbonara talerz