Kieszonki z ciasta francuskiego z suszonymi pomidorami i szynką prosciutto.

Kieszonki z ciasta francuskiego z suszonymi pomidorami i szynką prosciutto.

Składniki ( 9 sztuk):

1 opakowanie ciasta francuskiego (ok. 250 gram),

9 suszonych pomidorów w oliwie,

1 opakowanie szynki prosciutto (ok. 4 plasterków – 100 gram),

1 bardzo mała cukinia,

3 plasterki sera żółtego,

9 plasterków sera pleśniowego (camembert lub brie),

Suszona natka pietruszki,

kieszonka francuskafrancuskie na słonoprosciutto, suszone pomidory

Przygotowanie:

Ciasto francuskie dzielimy na 18 równych kwadratów (bądź prostokątów).

Na połowie z nich układamy wcześniej przygotowaną wędlinę, cukinie i ser.

składniki 3składniki 1składniki 2

Kolejność nie gra tak dużej roli, jednak gdy zaczniemy od największych do najmniejszych kawałków to otrzymamy zdecydowanie ładniejszy kształt.

Przed przykryciem górną warstwą ciasta, w którym nacinamy delikatne otwory posypujemy naszą kompozycję natką pietruszki.

paszteciki francuskie z prosciuttokieszonki z ciasta francuskiegopaszteciki z suszonymi pomidorami

Ważne:

Czas pieczenia to ok. 15 – 20 minut w temperaturze 180 (z nawiewem).  W celu połączenia brzegów ciasta najlepiej użyć widelca.

Czas wykonania to ok. 20 -25 minut.

SMACZNEGO 🙂

kieszonki z francuskiego ciastakieszonkfrancuskie ciasto