Zupa krem z dyni.

Zupa krem z dyni.

Zupa krem z dyni.

DSCN0537DSCN0536DSCN0534

Składniki: (dla 4 osób)

Zupa:

  • 1 mała dynia (moja miała ok. 650 gram),
  • 3 większe marchewki  (ok. 300 gram),
  • 1 cebula,
  • 1 mały seler (50 gram),
  • Kawałek świeżego imbiru (ok.10 gram),
  • Sól,
  • Pieprz,
  • 2 litry wody,
  • Oliwa,
  • Jogurt naturalny,
  • Świeża natka z pietruszki,

Grzanki:

  • 4 kromki chleba,
  • 4 ząbki czosnku,
  • Odrobina oliwy,
  • Suszona bazylia i oregano,

jesienna kompzycjajesienna kuchniajesienna gotowanie

Przygotowanie:

Warzywa dokładnie myjemy i obieramy. Dynie, marchewkę, cebulę i seler kroimy na mniejsze kawałki  i wrzucamy na gotującą się wodę (2 litry).

Całość gotujemy ok. 10-15 minut. Następnie odstawiamy na chwilę do wystygnięcia aby całość zmiksować.

warzywadynia,marchewkazupa z dyni

W tym czasie kroimy czosnek i kromki w kosteczki. Na rozgrzaną patelnie z odrobiną oliwy wrzucamy najpierw czosnek aby oliwa nabrała jego smaku, dodajemy odrobinę  suszonych ziół i na samym końcu chleb pokrojony w kostkę.  Delikatnie podpiekamy, tak żeby grzanki się lekko zarumieniły.

Zmiksowany krem z dyni podgrzewamy do zagotowania, dodając trochę soli, pieprz i starty imbir. Gotujemy jeszcze przez około 2-3 minut.

Nakładamy zupę na talerz, dodając trochę oliwy i po łyżce-dwóch jogurtu do smaku.  Na koniec  nakładamy grzanki i całość posypujemy drobno posiekaną natką z pietruszki.

Przydatne:

Czas przgotowania ok.20-30 minut. Miąższ połączony z pestkami, który pozosał nam z dyni można wypłukać w celu wyodrębnienia pestek. Pestki można wysuszyć i po kilku dniach zjeść ze smakiem.

Smacznego!

DSCN0540DSCN0545DSCN0530