Grzaniec z białego wina.

Grzaniec z białego wina.

 

IMG_7011IMG_6865IMG_6995

 

Składniki (dla 2 osób):

  • 1/2 butelki białego pół wytrawnego wina,
  • 3 plasterki pomarańczy ,
  • nieduża garść suszonej żurawiny
  • 5-6 goździków,
  • 2 plasterki imbiru,
  • 1-2 łyżek miodu,

Przygotowanie:

Wino podgrzewamy na bardzo wolnym ogniu z dodatkiem jednego plasterka pomarańczy przez ok. 5 minut. Nie gotujemy!

Już na sam koniec dodajemy łyżkę miodu i delikatnie mieszamy.

Pozostałe dwa plasterki pomarańczy wkładamy tuż przed podaniem do szklanek i zalewamy winem.

Przydatne:

Czas przygotowania (z podgrzaniem) ok. 10 minut.

Z żurawiną można postąpić podobnie jak z pomarańczą – połowę podgrzać z winem a resztę dodać do szklanek, będzie wtedy ładniej się prezentować.

IMG_7051IMG_7045IMG_7055