Ciasto a'la 3 bit z truskawkami. Bez pieczenia.

Ciasto a’la 3 bit z truskawkami. Bez pieczenia.

Składniki (forma na tartę o średnicy 24 cm i wysokości 3,5 cm ):

 

  • ok. 300 gram  maślanych herbatników
  • 1 puszka masy kajmakowej (400 gram)
  • 250 ml śmietany 36%
  • (ew. fix do ubijania bitej śmietany)
  • 1/2 małego serka mascarpone
  • 1/2  małego słoiczka dżemu z czarnej porzeczki (słoiczek 220 gram)
  • 1 czekolada
  • 4,5 łyżki cukru pudru
  • 1 budyń śmietankowy
  • 1,5 szklanki mleka
  • 50 gram masła
  • 300 gram truskawek

 

Przygotowanie:

Ciasto będzie składać się z 9 warstw dla ułatwienia podam ich kolejność jak i sposób przygotowania:

  1. Warstwy podane są w kolejności ich nakładania do formy: warstwa herbatników, dość ściśle do siebie przylegających, aby wyłożyć całą powierzchnie należ klika połamać lub „dociąć”. Pokruszonymi resztkami można wypełnić wolne przestrzenie 🙂
  2. Kajmak ( ja moją puszkę zagotowałam jeszcze dodatkowo przez 15 minut, następnie przełożyłam ją  do miseczki i dokładnie wymieszałam aby uzyskać jednorodną masę),
  3. herbatniki
  4. dżem – nałożyć cienką warstwę
  5. budyń – budyń wymieszać z 3 łyżkami cukru pudru i 1/2 szklanki mleka. Pozostałe mleko (1 szklanka) zagotować. Na gotujące się mleko wlać budyń i przez cały czas gotowania mieszać. Zaraz po zagotowaniu budyniu dodać 50 gram masła dokładnie wymieszać i odstawić
  6. herbatniki
  7. bita śmietana -śmietanę ubić z mascarpone i 1,5 łyżki cukru pudru – ja w związku z tym, że dzień w którym przygotowywałam ciasto był upalny – dodałam podczas ubijania fix-u do ubijania śmietany (np. Śmietanex)
  8. truskawki – ja moje pokroiłam w plasterki (średnio z jednej truskawki wyszły mi 3 plasterki)
  9. czekolada –  czekoladę rozpuściłam na wolnym ogniu i 3 łyżką śmietany (można użyć też mleka)- czekolada nie może być ani za gęsta ani za rzadka. Polewamy nią truskawki dopiero jak zacznie delikatnie zastygać i nie będzie już taka gorąca <żeby nie roztopić bitej śmietany>.  Zamiast przygotowywać polewę czekoladę można zetrzeć lub truskawki posypać cukrem pudrem.

 

trzy bit truskawki

3

3 bit z truskawkami

 

Przydatne:

Czas przygotowania ok. 40 minut.  Ciasto przed podaniem było ok. 12 godzin w lodówce.

Czekolada może być mleczna lub deserowa.

zainspirowałam się przepisem ze strony:

http://przepisyjoli.com/2015/05/ciasto-bez-pieczenia-3-bit-z-truskawkami/

 

P.S. niestety nie mam lepszych zdjęć ponieważ ciasto rozeszło się szybciej niż ja zdążyłam je sfotografować 🙂