Borówkowa rozkosz :D Bez pieczenia.

Borówkowa rozkosz :D Bez pieczenia.

Składniki (forma na tartę o średnicy 28  cm):

  • ok. 100-150 gram maślanych herbatników
  • 1 budyń śmietankowy
  • 1,5 łyżki cukru pudru
  • 50 gram masła
  • 1,5 szklanki mleka
  • 250 ml śmietany 36 %
  • 125 ml mascarpone
  • 50 gram czekolady
  • 2 łyżki mleka skondensowanego słodzonego lub śmietany
  • 250 g borówek amerykańskich

 

Przygotowanie:

Herbatniki wyłożyć w formie tak by utworzyły zwarty spód. Następnie wymieszać budyń z cukrem pudrem i 1/2 szklanki mleka. Zagotować pozostałe mleko i dodać do niego cały czas mieszając budyń. Po chwili dodać masło, dobrze wymieszać i odstawić.

Tak przygotowaną masę, jeszcze ciepłą wyłożyć na herbatniki.

W między czasie, kiedy pierwsza warstwa będzie stygła, należy ubić śmietanę z cukrem pudrem i mascarpone. W rondelku rozpuścić czekoladę  dodają do niej mleko skondensowane.

Tak ubitą masę przełożyć do formy  i delikatnie uformować aby śmietana stworzyła lekki kopczyk na środku i delikatnie opadała w dół aż do brzegów foremki.

Następnie całość udekorować borówkami i polać delikatnie wystudzoną już czekoladą.  Przechowywać w lodówce.

Przydatne:

Czas przygotowania ok. 20 minut.  Najlepiej smakuje po 24 h od przygotowania.

FullSizeRender_2

mascarpone borówki

FullSizeRender_4

 

Smacznego 🙂