Racuszki na kefirze i drożdżach z malinami.

Racuszki na kefirze i drożdżach z malinami.

Składniki (dla 3-4 osób):

  • 330 ml kefiru (użyłam kefiru 0%),
  • 120 g mąki ryżowej,
  •  60 g mąki kukurydzianej,
  • 60 g mąki owsianej,
  • 50 g cukru pudru,
  • 3 łyżki cukru trzcinowego,
  • 1/2 laski wanilii,
  • 1 budyń śmietankowy,
  • 2 jajka,
  • 20 g drożdży,
  • odrobina soli,
  • ok. 200-250 g malin,

 

Przygotowanie:

W małej miseczce lub filiżance rozpuszczamy drożdże z cukrem trzcinowym, odrobiną soli i nasion z laski wanilii (laskę wanilii należy przeciąć wzdłuż i zeskrobać nasionka).

Kefir powinien mieć temperaturę pokojową, dodajemy do niego mąkę, cukier puder, budyń, jajka i rozpuszczone drożdże.

Całość mieszamy w dużej misce. Do wymieszania składników użyłam miksera.

Pozostawić na chwilę do wyrośnięcia (ok. 15-20 min.) i dodać maliny (ja użyłam mrożonych).

Można pozostawić jeszcze całość, żeby ciasto trochę wyrosło na kolejne 15 minut.

Smażyłam bez tłuszczu na wolnym ogniu.

Przydatne:

 

czas przygotowania ok. 1 do 1,5 godziny.

Wykorzystałam kilka rodzajów mąki ponieważ nie miałam torowej 🙂

Dla bardziej wymagających można dodać więcej cukru lub posypać cukrem pudrem już na talerzu.

 

smacznego 🙂

racuchy z malinamiracuszkiracuchy na kefirze i drożdżach z malinami 1