Zupa krem z cukinii.

Zupa krem z cukinii.

Składniki (3-4 osoby):

  • 2 średnie cukinie (ok. 1 kg),
  • 1 średniej wielkości cebula,
  • ok. 0.5 litra wody (wrzącej),
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżka oleju rzepakowego,
  • 4 liście laurowe,
  • ok. 8 ziarenek ziela angielskiego,
  • pieprz (użyłam ziarnistego)
  • pieprzu cayenne,
  • sól,
  • łyżka jogurtu,
  • łyżka oliwy z oliwek,
  • garść płatków migdałowych

 

Przygotowanie:

Cukinię i cebulę pokroić w kostkę. Cebulę zeszklić w większym garnku na łyżce oleju. Dodać cukinię, wymieszać i na wolnym ogniu podsmażyć ją przez około 10 minut.  W tym czasie zagotować wodę, dodać wrzątek do cukinii. Przyprawić liśćmi laurowymi, zielem angielskim i pieprzem. Całość gotować ok. 15-20 minut, aż cukinia zmięknie. Pod koniec gotowania wyławiamy liście laurowe, może też wyłowić ziele angielskie.

Ostawić na chwilę aby całość wystygła, następnie zmiksować.

Dodajemy wyciśnięty czosnek, łyżkę jogurtu, łyżkę oliwy, solimy do smaku.

Na patelni bez tłuszczu zrumienić płatki migdałowe, które dodajemy tuż przed podaniem.

 

Przydatne:

Czas przygotowania ok. 30-45 min.

Przed podaniem można dodać również posiekane listki mięty lub pietruszki lub użyć ich jako dekoracji.

Można też podać zupę z grzankami.

zupa krem z cukiniizupa krem z cukinii z migdałamizupa z cukinii