Domowa wegeta  na skróty :)

Domowa wegeta na skróty :)

Składniki (na ok. 200 g wegety):

  • 100 g suszonej włoszczyzny,
  • 15 g suszonej cebuli,
  • 1 łyżka suszonej natki pietruszki,
  • 20 g kurkumy (1 opakowanie/ 20 g ~ ok. 2 łyżek),
  • 25 g soli (ok. 2 1/2 łyżki),
  • 1 łyżka papryki słodkiej,
  • 1 łyżka granulowanego czosnku,
  • 1 łyżka suszonego lubczyku,
  • 1 łyżeczka suszonego koperku,
  • 6 ziarenek czarnego pieprzu,
  • 6 ziarenek ziela angielskiego,

Przygotowanie:

Wszystkie składniki połączyć i zmielić w młynku lub za pomocą blendera.

Mieszankę przechowuje w szczelnie zamykanym słoiku.

 

Można też najpierw rozdrobnić suszone warzywa i dopiero rozdrobnione wymieszać z resztą przypraw.

 

Przydatne:

czas przygotowania ok. 10 minut,

mieszankę można przechowywać klika miesięcy.

Użyłam soli morskiej gruboziarnistej.

Można dodać też inne przyprawy – typu tymianek, majeranek lub oregano i bazylie aby uzyskać inne smaki.

Inne kombinacje na pewno wypróbuje 😀

Jak tylko nabędę suszarkę do warzyw zrobię własną wegetę od początku do końca 🙂

 

vegeta domowadomowa wegetavegeta własnej roboty