Makaron z cukinią, suszonymi pomidorami i parmezanem.

Makaron z cukinią, suszonymi pomidorami i parmezanem.

Składniki (3-4 osób):

  • 500 g pełnoziarnistego makaronu penne 9 min,
  • 1 średnia cukinia ok. 350 g,
  • 1 słoiczek pomidorów suszonych (270 g masa netto),
  • 1 słoiczek oliwek zielonych 100 g oliwek ( słoiczek 230 g),
  • 1 ząbek czosnku,
  • 100 g startego parmezanu,
  • sól,
  • pieprz cayenne,
  • ostra papryka,
  • suszone oregano, bazylia,pietruszka
  • 2 łyżki oliwy z oliwek (jedna dodana do makaronu podczas gotowania, druga do smażenia)

Przygotowanie:

Makaron gotuję al dente (ok. 9-10 minut – w zależności od informacji na opakowaniu).

W tym czasie pokrojoną w kostkę cukinie podsmażam na wolnym ogniu z łyżką oliwy.  Dodajemy oliwki i odsączone pomidory (oliwki pokroiłam w plasterki a pomidory w paski) doprawić przyprawami.  Na sam koniec smażenia dodaje wyciśnięty czosnek i ok. łyżeczki suszonej pietruszki).

Do całości dodajemy połowę parmezanu (ok. 50 g) i całość dobrze mieszamy.

Resztę parmezanu wykorzystujemy do posypania makaronu na talerzu.

 

Przydatne:

czas przygotowania ok. 25-30 minut,

Można zrezygnować z oliwy  i wykorzystać oliwę z pomidorów.

Smacznego:)

 

makpełonziarnisty makaron cukinia parmezanmakaron suszone pomidory parmezan