Pierś z kurczaka w sosie pieprzowo-pieczarkowym z purée ziemniaczano-selerowym

Pierś z kurczaka w sosie pieprzowo-pieczarkowym z purée ziemniaczano-selerowym

lekko zmodyfikowany przepis Bartłomieja Kuzianika

Składniki: (dla 4 osoby):

  • 2 piersi z kurczaka (ok.780 g),
  • 500 g pieczarek,
  •  1 słoiczek zielonego marynowanego pieprzu (w occie – słoiczek 50 g),
  • 1 mała biała cebula,
  • 2-3 łyżki mąki pszennej,
  • 2 łyżki oleju roślinny lub oliwy,
  • 180 g jogurty greckiego,
  • garść świeżej natki pietruszki,
  • chilli,
  • czosnek granulowany,
  • sól
  • pieprz,

Przepis na purée: http://rozgotowana.pl/2015/12/07/puree-z-selera-i-ziemniakow/

Przygotowanie:

Piersi umyć i osuszyć. Pokroić w grubsze plasterki, doprawić solą, chilli, czosnkiem i pieprzem.  Tuż przed wrzuceniem na patelnie obtoczyć w mące. Smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor ok. kliku minut na dużej patelni.

Podczas przekładania piersi  na drugą stronę dodać pokrojone w plasterki pieczarki i pokrojoną w kostkę cebule.

Pieprz odsączyć z marynaty, poszatkować i dodać do kurczaka.

Pod koniec smażenia dodać jogurt grecki i posiekaną natkę pietruszki i dusić na małym ogniu ok. 5 minut.

Doprawić do smaku solą i pieprzem.

 

Przydatne:

Czas przygotowania całego dania ok . 40 -60 minut.

Można zrezygnować z jogurtu greckiego smakuje równie dobrze albo nawet lepiej 🙂

 

Smacznego 🙂

Pierś z kurczaka w sosie z zielonego pieprzu i pieczarekPierś z kurczaka w sosie pieprzowo-pieczarkowymPierś z kurczaka w sosie pieprzowo-pieczarkowym z puree selerowoziemniaczanym