Purée z selera i ziemniaków.

Purée z selera i ziemniaków.

Składniki: (4 porcje lub więcej 🙂 )

  • 1 dużą bulwę selera  (moja po obraniu ważyła ok. 500 g ),
  • 500 g ziemniaków,
  • 100 ml mleka 1,5 %
  • 2 łyżki masła,
  • gałka muszkatołowa (w całości, żeby można było ją zetrzeć),
  • sól,
  • pieprz,

Przygotowanie:

Ziemniaki i seler obrane. i pokrojone w niedużą kostkę mniej więcej takiej samej wielkości, gotujemy oddzielnie w posolonej wodzie ok. 10- 20 minut. Ziemniaki muszą być bardzo miękkie.

Po odcedzeniu seler zmiksować – do tego celu użyłam blendera. Następnie połączyć seler z ziemniakami,  mieszając tak aby uzyskać jednolitą masę. Można użyć trzepaczki do białek.

Mleko podgrzewamy z masłem, do ciepłego mleka dodajemy odrobinę świeżo startej gałki muszkatołowej.

Na koniec połączyć ciepłe mleko z masą selerowo-ziemniaczaną, mieszając do momentu uzyskania jednorodnej konsystencji. Doprawić do smaku świeżo mielonym pieprzem.

 

Przydatne:

Czas przygotowania ok. 20-30 minut.

Ziemniaków powinno być tyle samo ile selera.

Idealny dodatek do obiadu, do kurczaka lub dorsza.

Purée z selera i zeminaków

Purée z selerowo-ziemniaczen