Przepis na ciasto na uszka wigilijne.

Przepis na ciasto na uszka wigilijne.

 

Składniki (na ok. 120 małych uszek):

  • 300 g mąki (typ 450),
  • 200 ml wrzącej wody,
  • 60 g masła

 

uszka świąteczne

Przygotowanie:

Do miski przesiać mąkę. W oddzielnym naczyniu rozpuścić masło w gorącej wodzie. Wodę z masłem stopniowo wlewać do miski z mąką, mieszając całość łyżką. Połączone tak składniki przekładamy na stolnice podsypaną mąką. Ciasto zagniatam przez ok. 5 minut aż będzie gładkie i miękkie.

uszka wigilijne

Przydatne:

Według niektórych przepisów ciasto powinno się odstawić pod przykryciem na około 30 minut. Ja lepiłam uszka od razu.

Czas przygotowania ciasta to ok. 5 minut.

ciasto na uszka wigilijne

Lepienie uszek:

Ciasto dzielimy na mniejsze części, tak jak nam wygodnie, mogą to być dwie lub trzy ( w zależności od wielkości stolnicy), ważne jest to, żebyśmy mieli odpowiednio dużo miejsca na stolnicy 🙂

Rozwałkowujemy pierwszą dość cienko pamiętając o podsypaniu stolnicy mąką, tak żeby ciasto nie przyklejało się ani do stolnicy ani do wałka. Pozostałe ciasto nakrywam czystą ściereczką.

Uszka można wykrawać używając małej szklanki lub po prostu podzielić ciasto na małe kwadraciki.

Przy pierwszym sposobie pozostają nam skrawki, które trzeba ponownie wykorzystać – połączyć i rozwałkować – a ciasto przez to staje się twardsze.

Ja preferuje wycinanie kwadracików – jest to szybsze i oszczędniejsze 🙂

Farsz nakładam na środek ciasta zawsze małą łyżeczką. Sklejamy z brzegi ze sobą, tak żeby farsz nie wypadł nam podczas gotowania.

Następnie w tak sklejonym pierożku łączymy ze sobą dwa dolne rogi.

 

Poniżej mały nieudolny schemat 🙂

 

 

uszka

 

uszka