Dressing miodowo-musztardowo.

Dressing miodowo-musztardowo.

Składniki:

  • 6 łyżek oliwy,
  • 1 łyżka musztardy,
  • 1 łyżka miodu,
  • sok z 1/2 cytryny,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 łyżeczka suszonego koperku,
  • 1 łyżka wody (zimnej ale przegotowanej),
  • sól,
  • pieprz,
  • oregano,
  • bazylia,

Przygotowanie:

Wyciśnięty lub drobno posiekany czosnek połączyć z resztą składników, dobrze wymieszać i doprawić przyprawami.

 

Przydatne:

Czas przygotowania ok. 10 minut.

Miód do przygotowania dressingu powinien być płynny, mój taki nie był i nie wpłynęło to na konsystencje sosu – wystarczyło go trochę dokładniej wymieszać. W celu uzyskania płynnego miodu gdy nasz już się scukrzył wystarczy go chwilkę podgrzać.

Gotowy dressing  można  przechowywać w słoiczku w lodówce przez parę dni.

Pasuje prawie do każdej sałatki, można go też użyć do mixu sałat.

dressing