Gruszki gotowane w czerwonym winie z lodami waniliowymi.

Gruszki gotowane w czerwonym winie z lodami waniliowymi.

Składniki (4 porcje):

  • 2 szklanki czerwonego wytrawnego wina,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • sok z 1/2 cytryny,
  • 4 gruszki,
  • 4 łyżki lodów waniliowych,
  • 1/2 gorzkiej czekolady,

gruszki w winie

Przygotowanie:

W rondelku zagotować wino z cukrem, gotować przez 5 minut. Następnie dodać sok z cytryny i gruszki uprzednio obrane i podzielone na połówki, z usuniętymi gniazdami.

Całość gotować jeszcze przez 10 minut na małym ogniu. Ostudzić.

Podawać w temperaturze pokojowej z polewą czekoladową i lodami waniliowymi.

gruszki z lodami

Przydatne:

Czas przygotowania 30-45 minut.

Gruszki można zamiast polać czekoladą – podać na podkładzie z rozpuszczonej czekolady.

 

Smacznego 🙂

gruszki gotowane w winie gruszki gotowane w winie z lodami waniliowymi