Pesto z rukoli.

Pesto z rukoli.

przepis na ok. 1 szklankę (słoiczek) pesto. 

Składniki (ok 200-250 ml):

  • 2 garści rukoli,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 4 łyżki posiekanych orzechów włoskich,
  • 9 łyżek oliwy,
  • 2 łyżki startego parmezanu lub grana padano,
  • szczypta soli,

pesto z rukoli

Przygotowanie:

Umytą i osuszoną rukolę, orzechy, czosnek i parmezan włożyć do pojemnika blendera i dodać 4 łyżki oliwy. Całość zmiksować i wymieszać z 4 łyżkami oliwy i solą.  Pesto przełożyć do słoiczka i polać łyżką oliwy na wierzchu.

pesto

 

Przydatne:

Czas przygotowania ok. 10 minut. Przechowywać w lodówce maksymalnie kilka dni.

Świetny dodatek do makaronu, mięs i ryb.

pesto z ruculi