Sałatka z tuńczykiem i awokado.

Sałatka z tuńczykiem i awokado.

Do sałatki można wykorzystać dowolną mieszankę sałat. 

Składniki (na ok. 4 osoby):

  • ok. 200 -250 g sałaty (ok. 100 g rukoli +mieszanka sałaty karbowanej z młodym szpinakiem),
  • 1 awokado,
  • 250 g pomidorów koktajlowych,
  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym,
  • 1 słoiczek oliwek zielonych,
  • 1 słoiczek oliwek czarnych,
  • odrobina orzechów włoskich i garść grubo startego parmezanu (do dekoracji),

Sałatkę najlepiej podać z dressingiem miodowo-musztardowym lub po prostu polaną oliwą i octem balsamicznym.

Przepis na dressing miodowo-musztardowy znajdziesz tutaj.

sałatka z tuńczykiem i awokado

Przygotowanie:

Ugotować jajka na twardo, w tym czasie pokroić pomidorki na połówki.  Awokado obrać i pokroić w paski. Oliwki można dodać w całość lub pokrojone według uznania (połówki lub plasterki).

Zimne jajka pokroić w ćwiartki.  Wszystkie składniki wymieszać i polać dressingiem. Na koniec posypać sałatkę parmezanem.

 

Przydatne:

Czas przygotowania ok. 30 minut.

Zamiast parmezanu można użyć innego sera.

 

Smacznego 🙂

salatka