Stek z tuńczyka z pesto z rukoli.

Stek z tuńczyka z pesto z rukoli.

Składniki (4 porcje):

  • 4 steki z tuńczyka,
  • świeżo wyciśnięty sok z połowy cytryny,
  • 4 łyżki oliwy,
  • 4 łyżeczki suszonego koperku,
  • szczypta soli,
  • świeżo mielony pieprz,

 

tun1

Przygotowanie:

Rybę natrzeć oliwą,cytryną i przyprawami. Zawinąć ją w folie aluminiową – każdą osobno. Piec w piekarniku w temperaturze 200 stopni ok. 20-30 minut.

Upieczonego tuńczyka podawać na podkładzie z pesto z rukoli -> przepis tutaj. (Składniki podane w tym przepisie idealnie wystarczają na 4 porcje)

Najlepiej z pieczonymi ziemniaczkami – można je również przygotować jednocześnie z rybą w piekarniku.

Pieczone ziemniaki w mące -> przepis znajdziesz tutaj.

Składniki (4 porcje):

  • 12 średniej wielkości ziemniaków,
  • około 1 1/2 szklanki mąki,
  • oregano, papryka, sól, pieprz i czosnek

tuna

 

Przydatne:

Czas przygotowania:  ok. 45 minut.

Jako dodatek:  Fasola szparagowa duża – czas gotowania ok.15-20 minut. Zamiast fasoli można dodać białe lub zielone szparagi (np. lekko polane masłem).

 

Smacznego! 🙂

tun 2