Łazanki z kapustą kiszoną i pieczarkami.

Łazanki z kapustą kiszoną i pieczarkami.

Składniki (6 -8 porcji):

  • 500 g makaronu łazanki,
  • ok. 450 g kapusty kiszonej (najlepiej z marchewką waga netto),
  • 500 g pieczarek,
  • 1 średnia cebula,
  • 1 łyżka masła,
  • 1 łyżka oleju,
  • 1 i 1/2 łyżki wegety domowej,
  • 1 łyżeczka suszonego koperku,
  • 1 łyżeczka suszonej natki pietruszki,
  • 1/2 łyżeczka majeranku,
  • ziele angielskie – 4 ziarenka
  • liść laurowy – 4 ziarenka,
  • sól,
  • świeżo mielony pieprz,
  • woda,

Przygotowanie:

Kapustę gotujemy jedną godzinę. Można ją odcedzić i przelać wodą, żeby nie była za kwaśna. Uzupełniamy wodę w garnku tak, żeby cała kapusta była w wodzie. W tym czasie gotujemy makaron al dente.  Pieczarki (oczyszczone i dokładnie wypłukane) kroimy według uznania na plasterki lub w kostkę.

Cebule należy pokroić na małą kostkę i zeszklić na roztopionym maśle i oleju, następnie dodać pieczarki i delikatnie je podsmażyć ok. 10-15 minut.

Do gotującej się kapusty dodajemy na ok. 10-15 minut przed końcem gotowania: wegetę (jeśli używamy „sklepowej” należy zmniejszyć ilość soli dodatkowo dodawanej), ziele angielskie, liść laurowy, majeranek. pietruszkę i koperek. Po tym czasie kapustę odcedzamy  i mieszamy ją w dużej misce z makaronem i pieczarkami, doprawiając do smaku solą i pieprzem.

Przed podaniem można ją jeszcze podgrzać w piekarniku lub na patelni (bez dodatkowego tłuszczu).

 

Przydatne:

Czas przygotowanie ok. 60-70 minut.

Przepis na domową wegetę można znaleźć tutaj.

Ja moją kapustę nie przelewałam wodą a nawet ugotować w wodzie w której była uzupełniłam tylko dodatkowo wodą – wyszła mega kwaśna tak jak lubię 🙂

Smacznego:)

 

łazanki z kapustą i pieczarkamiłazanki z kiszoną i pieczarkamiłazanki z pieczarkami