Kasza gryczana z brokułem, awokado i suszonymi pomidorami.

Kasza gryczana z brokułem, awokado i suszonymi pomidorami.

Składniki (dla 2-3 osób):

  • 1 brokuł (500 g),
  • 1 woreczek kaszy gryczanej,
  • 1 awokado,
  • 1 słoiczek suszonych pomidorów w oliwie (180 g netto),
  • 1 słoiczek zielonych oliwek (170 g netto),
  • 2 garści słonecznika łuskanego,
  • sól,
  • oregano,
  • chilli,
  • 3 liście laurowe,

kasza brokuł awokado suszone pomidory

Przygotowanie:

Brokuł umyć i podzielić na różyczki, gotować ok. 6-8 minut z dodatkiem liści laurowych i soli. Ugotować kaszę gryczaną. Awokado obrać, umyć i przekroić na połowę, pokroić w małe plasterki (można je przekroić jeszcze na pół).

Oliwki dodać w całości lub pokroić na ćwiartki.

Pomidory odsączyć i pokroić w paski.

Całość wymieszać i przyprawić. Na sam koniec dodać podprażony słonecznik na suchej patelni.

kasza

Przydatne:

Czas przygotowania ok. 20 minut. Idealne na ciepło i na zimno.

Jeśli mamy zamiar danie podgrzać np. na drugi dzień w pracy  – wtedy należy skrócić czas gotowania zarówno kaszy jak i brokuła, kaszy ok. 2 minut niż w przepisie na opakowaniu a brokuła nie gotować dłużej niż 6 minut.

Można podawać ją z dresingiem – ja jednak wykorzystałam to, że pomidory były w oliwie z przyprawami i nic więcej nie dodawałam – taka wersja fit 🙂

 

Smacznego 🙂

kasza brokuł