Chałka - przepis ekspresowy.

Chałka – przepis ekspresowy.

 

Składniki na jedną chałkę gigant albo na dwie normalne. Chałka ekspresowa – ponieważ ciasto odstawiamy tylko na 40 minut a nie na całą noc 🙂

Składniki:

  • 40 g drożdży świeżych,
  • 5 żółtek,
  • 1 mała łyżeczka cukru,
  • 3 i 1/2 szklanki mąki,
  • 1 szklanka ciepłej wody,
  • 20 g masła,
  • 3 łyżki miodu,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 8 gram cukru waniliowego (1 czubata łyżeczka lub jedno opakowanie),
  • sezam, mak lub płatki migdałowe do posypania,

Przygotowanie:

Drożdże rozpuścić w kubeczku z jedną łyżeczką cukru i cukrem waniliowym. W dużej misce połączyć roztrzepane żółtka (wymieszać je widelcem) z ciepłą wodą. Żółtka powinny być w temperaturze pokojowej. Do żółtek dodać drożdże.

Masło roztopić z miodem i dodać do reszty lekko wystudzone.  Wszystko wymieszać  trzepaczką do jajek. Dodać sól i przesianą mąkę i wszystko wymieszać drewnianą łyżką. Składniki mieszać przez około 5 minut.

Ciasto odstawić na ok. 40 minut, miskę nakryć czystą ściereczką. Po tym czasie przełożyć ciasto na stolnice podsypaną mąka i wyrabiać je jeszcze przez ok 5 minut. Dodając jeszcze mąki w razie potrzeby.

Całość podzielić na dwie części jeśli chcemy zrobić dwie chałki normalnej wielkości. Następnie każdą podzielić na 5 równych części i zapleść z nich warkocz.

Jeśli jednak chcemy zrobić jedną dużą  – całość dzielimy na 5 równych części i zaplatamy warkocz:

Każdą z 5 części rozwałkowujemy w dłoniach na wałek. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Wałki zlepiamy przy jednym końcu i zaplatamy warkocz. Warkocz zaplatamy według następującej reguły:  w tym celu najlepiej nadać wałkom numery od 1 do 5.

Nakładamy wałki na siebie:  1 na 2, 3 na 1, 5 na 4, 1 na 5. Powtarzając tą czynność od zewnątrz do wewnątrz aż do końca wałków, które na końcu zlepiamy.

Białko z jednego jajka wykorzystać do posmarowania wierzchu chałki (ja nie wykorzystałam całego). Na koniec posypujemy ją płatkami migdałów lub makiem i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika.

chałka w piekarniku

Przydatne:

Chałkę pieczemy w temperaturze 175-180 stopni.

Czas pieczenia dla jednej dużej chałki to ok. 45-50 minut, dla dwóch ok. 30-40 minut. Gotowa chałka powinna wydawać „głuchy odgłos” gdy w nią zapukamy.

chałka

Przed pokrojeniem całkowicie ją ostudzić – choć przyznam szczerze, że nigdy nie udało nam się doczekać tego momentu  🙂

Idealna z masłem, miodem lub dżemem 🙂

# pomysł na niewykorzystane białka znajdziesz tutaj

Smacznego 🙂

chałka tbchałka z masłem miodem i dżememchałka świeża