Babeczki z białek czyli białkowe muffinki.

Babeczki z białek czyli białkowe muffinki.

Idealny sposób na niewykorzystane białka. 

 

Składniki (przepis na 12 muffinek):

  • 5 białek,
  • 3/4 szklanki mąki,
  • 3/4 szklanki cukru pudru,
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 150 g masła,
  • sok z 1/2 cytryny,
  • truskawki lub dowolne owoce.

 

muffinki

Przygotowanie:

Zimne białka ubić z cukrem, wymieszać je z mąką przesianą z cukrem pudrem. Dodać sok z cytryny i roztopione masło (masło musi być wystudzone albo przynajmniej w temperaturze pokojowej).

Papilotki do muffinek wyłożyć do foremki. Do każdej z nich przełożyć po 2 łyżeczki ciasta na sam koniec dodać owoce.

muffiny

Można posypać je przed podaniem cukrem pudrem (przesiewamy cukier przez sitko).

Przydatne:

Czas pieczenia ok. 25 minut w 175 stopniach.

Użyłam mrożonych truskawek 🙂

babeczki z bialek z truskawkami

Pomysł i przepis zaczerpnęłam z http://bo-zycie-ma-smak.blogspot.com/2014/07/babeczki-z-biaek.html

babeczka z truskawkababeczki z bialekbabeczki
Smacznego  😀