Chleb na drożdżach - szybki i łatwy.

Chleb na drożdżach – szybki i łatwy.

podobno nie z każdej mąki będzie chleb postanowiłam to sprawdzić 🙂 może nie jest idealny – ale dla mnie wyszedł super 🙂

tak naprawdę użyłam tego co miałam w domu, bez żadnych dodatkowych zakupów

Składniki:

  • 20 g drożdży (piekarskich prasowanych),
  • 200 g mąki pszennej pełnoziarnistej T1850,
  • 200 g mąki pszennej wrocławska T500,
  • 250 ml ciepłej przegotowanej wody,
  • 1 -1,5 płaskiej łyżeczki soli,
  • 1 łyżeczka miodu,
  • 1 łyżka oliwy,
  • czarnuszka do posypania chleba,

Przygotowania;

Drożdże rozpuścić z miodem i połączyć wszystkie pozostałe składniki. Wyrobić ciasto – powinno być klejące. Oprószyć delikatnie mąką i przełożyć do miski, przykryć czystą ściereczką i odstawić na ok. godzinę w ciepłe miejsce. Ciastko powinno podwoić swoją objętość.

Po tym czasie wyjąć ciasto z formy bezpośrednio na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, w tym celu należy po prostu odwrócić miskę do góry dnem i ciasto powinno same delikatnie wypaść na blachę. Można delikatnie potrząsnąć miską by mu to ułatwić 😀 Chleb posypać czarnuszką i delikatnie mąką.

chleb z czarnuszką

W piekarniku pod blachą umieścić naczynie żaroodporne z gorącą wodą, chleb piec w towarzystwie.

Piec ok. 40 -50 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni Celcjusza.

chleb przed

Przydatne:

Czas przygotowania całości ok. 50-60 minut.

Każdy piekarnik jest inny. Należy po upływie 40 minut ocenić czy chleb nabrał już właściwego koloru. Ja piekłam w piekarniku gazowym dokładnie 42 minuty.

Do naczynia nalałam ponad ok. 1,5 litr wody, odparowało mniej niż połowa. Sposób na pieczenie w parze ma zapewnić wyjątkowo chrupiącą skórkę, nie mam jeszcze porównania jak smakuje te sam chleb upieczony normalnie ale na pewno wypróbuje.  Po dwóch dniach skórka jest nadal chrupiąca.

Jak tylko znajdę stronę na której przeczytałam o tym sposobie pieczenia – wrzucę linka. 

Nie miałam mąki chlebowej stąd  pomysł na wykorzystanie tego co mam w domu… myślę, że spokojnie można próbować też innych mieszanek 🙂

 

Smacznego 🙂

 

chleb na drożdżachkromka solochleb plus kromka z pasta