Zupa pomidorowa z soczewicą.

Zupa pomidorowa z soczewicą.

Składniki (dla ok.4 osób):

  • 200 g czerwonej soczewicy,
  • 2 szklanki wody,
  • puszka pomidorów krojonych (ok.400 g netto),
  • przecier z pomidorów (500 g),
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 1 średnia marchewka,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • 1/2 łyżeczki domowej wegety,
  • odrobina świeżo startego imbiru,
  • 1 łyżka oliwy,
  • natka pietruszki,
  • świeżo mielony pieprz,
  • chili,

Przygotowanie;

Soczewice gotować przez 10 minut w 2 szklankach wody, następnie dodać do niej pomidory z puszki. Gotować tak przez ok. 5 minut. Dodać przecier i startą marchewkę, sól i przyprawy. Gotować jeszcze przez ok. 10 min. pod koniec gotowania dodać imbir, czosnek, oliwę i świeżo mielony pieprz. Pietruszkę dodajemy do zupy już po jej zagotowaniu, pozostawiając część do posypania na talerzu.

pomidorowa z soczewicazupa pomidorowa z soczewica

Przydatne:

Czas przygotowania ok.30 minut.

Zupę można zmiksować w celu uzyskania gładkiej konsystencji.

Można też dodać podprażony słonecznik.

Jeśli pojawi się taka potrzeba podczas gotowania można dodać dowolną ilość wody lub wtedy gdy nie chcemy, żeby była taka gęsta.

Smacznego 🙂

soczewica oimidory