Hummus klasyczny

Hummus klasyczny

 

 Potrawa wymyślona według legendy przez sułtana Saladyna, choć jej autorstwo przypisują sobie zarówno Libańczycy i Izraelczycy. Uwielbiana nie tylko przez wegetarian i vegan.

Niby zwyczajna pasta z ciecierzycy ale o niezwykłym smaku :

Składniki:

  • 200 g ciecierzycy,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1/2 dużej cytryny,
  • 2 łyżki sezamu,
  • 1 łyżka oleju z sezamu (lub jakiegoś innego roślinnego),
  • oliwa do polania przed podaniem,
  • sól,
  • świeżo mielony pieprz,
  • za’tar/sumak/mieszanka siedmiu przypraw libańskich
  • natka pietruszki,

 

Przygotowanie:

Cieciorkę przed gotowaniem moczyć przez ok. 8 godzin w przegotowanej wodzie. Namoczoną wcześniej ciecierzycę gotujemy ok. 40-60 minut na wolnym ogniu, wodę solimy dopiero pod koniec gotowania (na ok. 15 minut przed zakończeniem gotowania). Powinna mieć konsystencje kremową w środku. Groch odcedzamy zachowując wodę z gotowania w oddzielnym pojemniku.

Sezam prażymy na suchej patelni – najlepiej z powłoką teflonową, do momentu aż pojawi się delikatny i przyjemny zapach a ziarenka lekko zbrązowieją.

Wystudzoną ciecierzycę (zachowujemy garść całych na później) miksujemy z czosnkiem, świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny, sezamem i łyżką oliwy.  W trakcie dodając w miarę potrzeby i stopniowo wodę z gotowania. Tak aby uzyskać kremową niezbyt wodnistą konsystencje. Całość miksujemy ok. 4 minut.

Doprawiamy pieprzem, za’tarem i jeśli potrzeba to solą.

Przekładamy na talerz lub miseczkę, formują wgłębienie w środku –  do którego wlewamy oliwę, tak aby powstała cienka warstwa i posypujemy przyprawą wedle upodobania.  Na środek dodajemy resztkę niezmiksowanej ciecierzycy i posiekaną natkę pietruszki.

hummus klasycznyhumus klasyczny

 

Przydatne:

Podajemy z chlebkami arabskimi, papryką, pepperoni i oliwkami lub używamy jej jako pasty do chleba.

Czas przygotowania (bez uwzględniania moczenia ciecierzycy) to ok. 1h do 1,5 h. (ponieważ musimy poczekać aż ciecierzyca wystygnie po gotowaniu)

Najlepiej pozostawić ciecierzyce w wodzie na całą noc  – kiedy chcemy ugotować ją rano albo w południe lub tak jak w moim przypadku – na cały dzień – ja z reguły gotuje ją po przyjściu z pracy.

Ciecierzycę niemoczoną gotuje się znacznie dłużej ok. 1,5 h.

Można zamiast 3 łyżek sezamu i 1 łyżki oleju sezamowego użyć gotowej tahiny – ok.2-3 łyżek.

Smacznego 🙂

hummus z chlebkiem arabskim hummus