Chlebek arabski.

Chlebek arabski.

chlebki lekkie, idealne do hummusu i innych potraw, nie tylko arabskich. 

Składniki (na ok.8-10 chlebków):

  • 15 g drożdży prasowanych,
  • 3 szklanki mąki pszennej,
  • 1 szklanka ciepłej przegotowanej wody,
  • 1 łyżeczka miodu,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1 łyżka oliwy.

Przygotowanie:

Drożdże rozpuścić z miodem w małym kubeczku, do rozpuszczonych dodać łyżeczkę mąki, odstawić na chwilę.

W tym czasie połączyć ze sobą w misce dwie i pół szklanki mąki z solą, wodą i  dodać do tego rozpuszczone drożdże. Ciasto wyrabiać przez ok. 5 minut, następnie odstawić do wyrośnięcia pod przykryciem (czysta ściereczka) na ok. 2-3 godzin. ( Ja tym razem odstawiłam na ok. 1 h)

chlebki arabskie

Z ciasta uformować kulki wielkości dłoni,  podczas formowania wykorzystać resztę mąki.  Kulki delikatnie obtoczyć w mące i rozwałkować na cienkie placki.  Ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w równiej odległości od siebie, tak aby nie stykały się ze sobą.

Piekarnik rozgrzać do 230 stopni i piec je ok. 5-7 minut.

 

Przydatne:

Czas przygotowania od ok. 1 h 15 minut (samo przygotowanie ciasta to ok. 6 minut) do ok. 3h 15 minut.

Ja piekłam je w piekarniku gazowym ok. 10 minut.  Przez pierwsze 7 minut w temperaturze 220 stopni po czym obniżyłam temperaturę do 200 a ostanie 2 minut a ostania minutę w temperaturze 180 stopni – wtedy też obróciłam je na drugą stronę by górna warstwa bardziej się zarumieniła.

Taki sposób można wykorzystać gdy chcemy użyć opcji pieczenia tylko od dołu – lub nie mamy innej opcji 🙂

Wyszły bardziej zarumienione niż w oryginale ale dla mnie ta wersja jest lepsze – jeśli chcemy mieć je delikatniejsze należy piec je krócej lub zmniejszyć temperaturę.

 

Niezużyte surowe ciasto można przechowywać w lodówce lub zamrozić. Ciasto drożdżowe, które przez noc poleży w lodówce jest lżejsze dla żołądka 🙂 Następnego dnia można upiec kolejne świeże chlebki z niewykorzystanego ciasta.

 

Dla porównania umieszczam zdjęcia jak wyglądał chlebek, który piekłam z ciasta, które rosło tylko godzinę i tego samego cista, które w lodówce spędziło ponad 12 h (ponieważ nie upiekłam wszystkiego na raz 🙂 )

 

chlebki, które piekłam tego samego dnia wyglądały tak:

chlebek arabskichlebel arabskiIMG_8862

chlebki pieczone po kilkunastu godzinach w lodówce (przypomniały bardziej typową pitę z kieszonką w środku):

chlebek chlebek arabski dzien p IMG_8886

Smacznego 🙂

 

 

chlebek plus hummus klasycznychlebek plus hummus z burakahummus z chlebkiem arabskim