Hummus z burakiem.

Hummus z burakiem.

hummus ten przygotowuje się bardzo podobnie jak podstawowy – wzbogaca się go w zasadzie tylko burakiem. 

Składniki:

  • takie jak na hummus klasyczny i sposób przygotowania znajdziesz tutaj.
  • 1 średni burak,

hummus z burakiem pieczonym

Przygotowanie:

Humus przygotujemy standardowo, wzbogacamy go tylko burakiem. Podczas miksowania ciecierzycy dodajemy pokrojonego w plasterki wystudzonego buraka.

Burak może być ugotowany w całości lub pokrojony w plasterki i upieczony w piekarniku ( czas pieczenia ok. 30-45 minut w 175 stopniach – jest miękki wtedy, kiedy można wbić w niego widelec). Jeśli zdecydujemy się na formę pieczoną hummus uzyska zupełnie inny aromat niż przy gotowanym – dużo słodszy.

Ja piekłam plasterki buraka na patelni teflonowej, plasterki zawinęłam w folie aluminiową – jest to sposób o wiele szybszy i tańszy 🙂 Moje plasterki były miękkie już po 20 minutach.

hummus

Przydatne:

Czas przygotowania tej wersji nie różni się od czasu wykonania zwykłego hummusu bez dodatków – ponieważ buraki możemy przygotować w tym samy czasie kiedy gotujemy ciecierzyce. Wynosi ok. 1-1,5 h.

Burak należy obrać ze skórki – można to zrobić zarówno przed jak i po upieczeniu.

 

Smacznego 🙂

hummus - burakhummus z burakiemhummus czerwony