Babeczki z borówkami i białą czekoladą.

Babeczki z borówkami i białą czekoladą.

Składniki (24 babeczki):

  • 2 szklanki mąki  (400 g),
  • 1/2 szklani cukru trzcinowego (100 g),
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
  • 50 ml oleju (ok.5 łyżek),
  • 2 jajka,
  • 1 szklanka mleka (200 ml),
  • 1 biała czekolada,
  • borówki amerykańskie,

Wszytko odmierzałam tą samą szklanką – dodatkowo na wszelki wypadek zważyłam wszystko, żeby mieć porównanie.

 

Przygotowanie:

Jajka ubiłam z cukrem mikserem, w oddzielnej misce wymieszałam mąkę z proszkiem i sodą.  Na wolnych obrotach ucierając dalej jajka dodałam kolejno olej i połowę mleka. Następnie pomału dodawałam mąkę i resztę mleka jeśli ciasto było zbyt gęste.

Ciasto nie może być za rzadkie – wtedy należy dodać odrobinę mąki, żeby owoce, które dodamy nie opadły na dno babeczek.

Na samym końcu do ciasta dodajemy owoce i pokrojoną drobno czekoladę całość mieszamy delikatnie i ostrożnie łyżką.

Układamy foremki papierowe do formy i nakładamy po ok. 2 łyżek do każdej.

babeczki

Przydatne:

Czas przygotowania ok. 5- 10 min. Czas pieczenia ok. 15-17 minut w 180 stopniach.

Babeczki z reguły zwiększają swoją objętość o połowę.

Muffinki nie wychodzą bardzo słodkie – więc jeśli ktoś woli słodsze można dodać trochę więcej cukru.

Blacha której użyłam miała takie wymiary:  wymiary formy 38 cm x 28 cm; wielkość muffinki 7 cm x 5 cm.

Smacznego 🙂

babeczki