Ciemny spód do tarty na słodko.

Ciemny spód do tarty na słodko.

 

Składniki:

  • 220 g mąki (np. Tortowa T450),
  • 125 masła,
  • 1 jajko,
  • 2,5 łyżeczki cukru,
  • 3 łyżki kakao,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Przygotowanie:

Kakao wymieszać w misce z mąką, proszkiem do pieczenia i cukrem nastąpienie dodać zimne masło – posiekane na drobne kawałeczki i jajko.

Ciasto mieszamy ręką tak aby masło mogło się podczas wyrabiania delikatnie ocieplić i połączyć z resztą składników.  Uformowaną kulkę owijamy folią i wkładamy na minimum 30 minut do lodówki.

Po wyjęciu z lodówki ciasto należy rozwałkować i wyłożyć do formy, lekko je formując do brzegów, delikatnie je przygnieść.

Następnie spód nakłuć widelcem.

IMG_1103

 

Przydatne:

Całkowity czas przygotowania to ok. 1 h  (w tym 30 minut przechowywanie w lodówce i ok. 25 pieczenia)

Czas pieczenia: w temperaturze 180 stopniach ok. 20-30 minut w zależności od piekarnika – trzeba bardziej uważać podczas pieczenia aby ciasto nie przypaliło się na brzegach.

Ciasto powinno mieć jak najkrótszy kontakt z ciepłymi rękami – dzięki temu będzie bardziej kruche.

Podczas rozwałkowywania należy uniemożliwić ciastu przyklejenie się do powierzchni lub do wałka – dlatego w tym celu można użyć odrobinę mąki do oprószenia stolnicy lub deski albo rozwałkować je na papierze do pieczenia.

 

Smacznego :)

IMG_1107