Spód do tarty wytrawnej "na słono"

Spód do tarty wytrawnej „na słono”

 

Składniki:

  • 220 g mąki (np. Tortowa T450),
  • 125 masła,
  • 1 jajko,
  • 1 płaska łyżeczka soli,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • opcjonalnie: przyprawy (papryka, zioła, czosnek)

Przygotowanie:

W misce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia, solą i ewentualnie wybranymi ziołami (bazylią, oregano, ostra papryka i czosnkiem granulowanym) nastąpienie dodajemy zimne masło – posiekane na drobne kawałeczki i jajko.

Ciasto wyrabiamy ręką aż do momentu połączenia się wszystkich składników. Formujemy z niego kulkę, którą owijamy folią i wkładamy na minimum 30 minut do lodówki.

Po wyjęciu z lodówki ciasto należy rozwałkować i wyłożyć do formy, lekko je formując do brzegów (delikatnie je przygniatając do brzegów tak aby utworzył się rant, brzeg).

Następnie spód nakłuć widelcem.

 

Przydatne:

Całkowity czas przygotowania to ok. 1 h  (w tym 30 minut przechowywanie w lodówce i ok. 25 pieczenia)

Czas pieczenia: w temperaturze 180 stopniach ok. 20-35 minut w zależności od piekarnika – do lekkiego zarumienienia.

Ciasto powinno mieć jak najkrótszy kontakt z ciepłymi rękami – dzięki temu będzie bardziej kruche.

Podczas rozwałkowywania należy uniemożliwić ciastu przyklejenie się do powierzchni lub do wałka – dlatego w tym celu można użyć odrobinę mąki do oprószenia stolnicy lub deski albo rozwałkować je na papierze do pieczenia.

Smacznego 🙂

IMG_1109