Owsiano-gryczane babeczki z truskawkami.

Owsiano-gryczane babeczki z truskawkami.

 

owsiane babeczki z truskawkami

Składniki ( 12 dużych babeczek):

  • 100 g płatków owsianych górskich,
  • 100 g płatków gryczanych,
  • 120 -150 g  cukru trzcinowego,
  • 150 g truskawek (ok. jednej szklanki)
  • 100 ml mleka 2%,
  • 2 jajka,
  • 50 g masła,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka sody,
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego,

Przygotowanie:

Odkładamy 6 lub 12 truskawek w zależności od ich wielkości – tak, aby na każdą babeczkę przypadała jedna średnia truskawka lub połówka dużej.

Resztę truskawek miksujemy z płatkami z dodatkiem mleka i cukru.

Następnie dodajemy wcześniej roztopione i wystudzone masło, jajka, proszek do pieczenia, sodę i cukier waniliowy. Całość należy dobrze wymieszać.

Do formy na muffinki wkładamy papilotki, które uzupełniamy masą do 3/4 wysokości. Na sam koniec na każdej układamy truskawkę delikatnie wciskając ją w masę.

owsiane babeczki

Przydatne:

Czas przygotowania: ok. 10-15 minut

Czas pieczenia: 30-40 minut

Temperatura:  180°C – pod koniec można ją delikatnie zmniejszyć na 160/170°C (wszystko zależy od piekarnika – temperaturę zmniejszamy tylko wtedy kiedy babeczki będą miały zbyt ciemny kolor).

Gdyby ciasto miało za rzadką konsystencje można dodać odrobinę mąki np. pszennej. Wszystko tak naprawdę zależy od tego jak soczystych używamy truskawek.

 

Smacznego 🙂

babeczka gryczana