Chleb z samych ziaren, bez mąki z dodatkiem miodu.

Chleb z samych ziaren, bez mąki z dodatkiem miodu.

chleb-bezglutenowy

Składniki: 

  • 120g płatków owsianych,
  • 120g łuskanego słonecznika,
  • 60g łuskanych nasion dyni,
  • 60g nasion siemienia lnianego,
  • 60g oleju kokosowego (ok. 3 łyżek),
  • 50g mielonego siemienia lnianego,
  • 50g  orzechów laskowych,
  • 20g nasion babki płesznik (ok. 2 łyżek) (lub mieszanka nasion babki płesznika i łupin babki jajowatej),
  • 20 g nasion chia (ok. 2 łyżek),
  • 1 łyżka miodu płynnego,
  • 1/3 łyżeczki soli,
  • 330ml wody.

 

Przygotowanie:

Wszystkie suche składniki wymieszać ze sobą w dużej misce. Olej rozpuścić z dodatkiem ciepłej wody, odstawić do wystygnięcia, następnie dodać miód i połączyć z ziarnami. Całość dobrze wymieszać, tak aby wszystkie składniki się ze sobą połączyły.

Konsystencja powinna być luźna i lekko płynna.

Taką masę odstawiamy na ok. 20-30 minut, aby nasiona napęczniały i zaczęły się ze sobą kleić.

Foremkę wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy do niej całą masę dokładnie ją „uciskając” łyżką od góry, żeby ciasto było jak najbardziej zwarte.

Odstawiamy je jeszcze na ok. godzinę do dwóch.

Chleb pieczemy w foremce w temperaturze 180 stopni przez 20 min. Następnie wyciągamy go delikatnie z niej i pieczemy  jeszcze przez kolejne 30-40 min nawet do godziny (w zależności od piekarnika). Chleb jest gotowy gdy jego boki stwardnieją i podczas pukania w nie chlebek wydaje głuchy odgłos 🙂

chleb-z-ziarnami-bez-maki

Kroić można dopiero po całkowitym wystudzeniu inaczej będzie się kruszył.

Przydatne:

Czas przygotowania: ok. 5 minut na zważenie składników

 +  I odstawienie ->  na ok. 30 minut na odstawienie i połączenie się ze sobą składników

     II odstawienie -> w foremce na ok. 1-2 h (na tym etapie można odstawić ciasto nawet na całą noc)

Czas pieczenia: I etap – w foremce –  20 minut

II etap – bez foremki – ok. 30-40 minut nawet do godziny (w zależności od piekarnika)

Łączny czas:  ok. 2,5 h do 3h15 min.

Temperatura:  180°C

Orzechy włoskie można zmielić wtedy chlebek będzie się lepiej kroił.

Mieszankę nasion babki płesznika i łupin babki jajowatej – można zakupić w biedronce.

Jako foremka została użyta foremka aluminiowa do pieczenia – taka pakowana po 3 sztuki.

Olej kokosowy w połączeniu z wodą podgrzaliśmy w mikrofalówce.

Zamiast miodu można użyć syropu z agawy lub klonowego.

Smacznego!

chleb-samo-ziarno