Maślane bułki śniadaniowe - z mąki orkiszowej.

Maślane bułki śniadaniowe – z mąki orkiszowej.

 

Składniki (13 bułeczek po ok. 50 g każda):

  • 320 g jasnej mąki orkiszowej – typ 630,
  • 80 g mąki żytniej pełnoziarnistej – typ 2000,
  • 200 ml ciepłej przegotowanej wody,
  • 100 g masła,
  • 25 g drożdży prasowanych,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • odrobina oleju/ oliwy (do namaczania noża)

bulki sniadaniowe

Przygotowanie:

Mąkę przesiewamy  do miski, dodajemy sól, cukier i rozdrobnione drożdże. Wszystko zalewamy ciepłą wodą dokładnie mieszając. Gdy składniki połączą się ze sobą, dodajemy roztopione ciepłe masło i całość dokładnie zagniatamy aż ciasto wchłonie masło. Ciasto powinno być miękkie i elastyczne.

Ciasto dzielimy na małe bułeczki – w tym celu użyłam łyżki – i formujemy z nich kulki, które następnie układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Każdą spłaszczamy, następnie nacinamy na nich znak „X” za pomocą noża namoczonego w oliwie.

bułki drożdzowo orkiszowe

Tak przygotowane bułeczki odstawiam na chwilę do wyrośnięcia w tym czasie nagrzewam piekarnik do 200 °C.

Bułeczki pieczemy ok. 10-15 minut przy użyciu termoobiegu.

maslane bułki

Przydatne:

Czas przygotowania:  ok. 30 minut

Czas pieczenia: 10-15 minut (w zależności od piekarnika)

Temperatura: 2oo °C (termoobieg)

Ciasto można to wyrabiać na stolnicy lub w misce.

 

Smacznego 🙂

bułka z masłem