Chleb pszenno-żytni z płatkami owsianymi.

Chleb pszenno-żytni z płatkami owsianymi.

 

Składniki:

bochenek ok. 620 g po upieczeniu – wielkość foremki – ok. 14 x 27 x 7 cm 

  • ok. 20 g drożdży (piekarskich prasowanych),
  • 300 g mąki pszennej pełnoziarnistej T650 (chlebowa),
  • 100 g mąki żytniej razowej,
  • 250 ml ciepłej przegotowanej wody,
  • 40 g płatków owsianych błyskawicznych,
  • 1 płaska łyżeczka soli,
  • 1 łyżeczka miodu,
  • 1 łyżka oliwy,
  • odrobina płatków owsianych błyskawicznych do posypania chleba,

chleb

Przygotowanie:

Przygotować zaczyn z drożdży – połączyć miód z drożdżami, dokładnie wymieszać aż do rozpuszczenia się drożdży. Do zaczynu dodać do łyżkę mąki (najlepiej z wcześniej odważonej na tą porcję chleba) dobrze wymieszać i odstawić na chwilę w ciepłe miejsce.

W tym czasie drożdże powinny delikatnie zwiększyć swoją objętość.

Następnie połączyć ze sobą wszystkie pozostałe składniki; mąkę wymieszać z solą i płatkami, dodać zaczyn, wodę i oliwę. Wyrobić ciasto – powinno być lekko klejące. Oprószyć delikatnie mąką i przełożyć do miski, przykryć czystą ściereczką i odstawić na ok. 1-2 godzin w ciepłe miejsce. Ciastko powinno podwoić swoją objętość.

Po tym czasie ciasto przełożyć do formy w jakiej będziemy piec chleb lub na stolnice i uformować je na kształt bochenka – wtedy pieczemy na blasze.

Zarówno blachę jak i foremkę wykładam papierem do pieczenia.

Chleb posypać płatkami i delikatnie wgnieść je łyżką – tak by lepiej trzymały się ciasta i nie odpadły podczas pieczenia.

Piec ok. 40 -50 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni Celsjusza.

chleb z płatkamichleb pszenno żytni

Przydatne:

Czas przygotowania całości ok. 50-60 minut + czas wyrastania ciasta od 1 – 2 h.

Każdy piekarnik jest inny. Należy po upływie 40 minut ocenić czy chleb nabrał już właściwego koloru. Upieczony chleb wydaje głuchy odgłos gdy w niego pukamy.

W piekarniku elektrycznym, który troszkę słabiej piecze z dołu – piekłam ok. 50 minut a ok. 15 minut przed czasem wyjęłam bochenek z foremki, żeby lepiej upiekł się od spodu.

 

Najlepiej wystudzić chleb na tzw. kratce

 

Smacznego 🙂

chleb płatki owsiane