Chleb gryczany

Chleb gryczany

z dodatkiem mąki żytniej razowej i płatków owsianych 🙂

Składniki:

bochenek ok. 990 g po upieczeniu – wielkość foremki – ok. 14 x 27 x 7 cm 

  • 400 g mąki gryczanej,
  • 100 g mąki żytniej razowej,
  • 100 g płatków owsianych błyskawicznych,
  • 500 ml ciepłej przegotowanej wody,
  • 40 g drożdży,
  • 1 łyżka oliwy,
  • 1 płaska łyżeczka soli,
  • 1 płaska łyżeczka miodu,
  • odrobina płatków owsianych do posypania chleba

 

Przygotowanie:

Przygotowujemy zaczyn z drożdży – mieszamy je z miodem i odrobiną wody. W dużej misce odważamy mąkę i pałatki owsiane, dodajemy sól. Suche składniki należy dobrze wymieszać następie dodajemy do nich wodę, zaczyn i oliwę. Całość wyrabiamy ok. 5 minut – najlepiej łyżką. Masa powinna być kleista.

Przekładamy ją do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Posypujemy płatkami. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 20 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

chleb gryczany

Pieczemy ok. 60 minut w temperaturze 190-200 °C .

chleb z maki gryczanej

Przydatne:

Czas przygotowania: ok. 5 minut +20 minut na wyrośniecie chleba

Czas pieczenia ok. 60 minut.

Chleb należy pozostawić do wystygnięcia bez foremki.

gryczany

Smacznego 🙂

chleb