Kulki kokosowo-cytrynowe.

Kulki kokosowo-cytrynowe.

Składniki:

na 9 kulek trochę większych niż kluki Rafaello 

  • 80 g wiórek kokosowych,
  • 80 g orzechów nerkowca,
  • 20 g oleju kokosowego (ok. jednej łyżki),
  • 2 łyżki miodu,
  • sok z 1/2 niewielkiej cytryny
  • odrobina wiórek kokosowych do obtoczenia kulek,

kulki cytrynowe

Przygotowanie:

Wszystkie składniki należy ze sobą zblendować.  Następnie odstawić całość na ok. 10 minut do lodówki, aby masa stężała.  Po tym czasie formujemy kulki, które obtaczamy w kokosie i znów wkładamy do lodówki na kilka godzin.

Najlepiej trzymać je w lodówce całą noc przed podaniem – wtedy smakują najlepiej.

kulki z nerkowcakulki przygotowanie

Przydatne:

Czas przygotowania: ok. 5 minut, czas przechowywania w lodówce przed podaniem minimum 2-3h a najlepiej całą noc. Dzięki temu smak cytryny się „przegryzie” z resztą składników i nie nie będą aż takie kwaśne jak na początku.

Można sobie ułatwić trochę miksowanie i jeśli miód jest zbyt skrystalizowany – można go delikatnie rozpuścić z olejem kokosowym – używając do tego rondelka lub mikrofali. Ja w tym celu olej kokosowy i miód przełożyłam do niewielkiego kubeczka i włożyłam do mikrofalówki na 20 sekund.

Kulki najlepiej obtaczać w kokosie dopiero wtedy, kiedy uformujemy je wszystkie a nie każdą bezpośrednio po ulepieniu, dzięki temu kokos lepiej się do nich przyczepia.

 

 

Smacznego 🙂

kulki kokosowe