Burgery wołowe - kotlet z mięsa wołowego z sosem sojowym.

Burgery wołowe – kotlet z mięsa wołowego z sosem sojowym.

Przepis na mięso podsunął mi kiedyś znajomy, nie wiem czy dobrze zapamiętałam ale według niego to najlepsze burgery jakie jadł 🙂

Składniki (na ok. 5 średnich kotletów):

  • 400 g mięsa mielonego wołowego,
  • 1 mała cebula lub połówka dużej,
  • 1,5 łyżki sosu sojowego,
  • świeżo mielony pieprz (wedle uznania),

kotlet wolowy

Przygotowanie:

Cebulę drobno kroimy, mieszamy ją z mięsem mielonym, sosem sojowym i pieprzem, wyrabiamy tak długo aż uzyskamy jednolitą masę. Następnie formujemy z nich kotlety – delikatnie spłaszczamy, układamy na talerzyku, przykrywamy folią spożywczą i wkładamy na ok. 20 minut do lodówki.

Smażymy bezpośrednio po wyciągnięciu z lodówki, na patelni z powłoki nieprzywierającej na dużym ogniu przez ok. 2- 4 minut z każdej strony. W zależności od preferencji 🙂

beef

 

Poniżej moja kompozycja: sałata, boczek, cebula, cheddar, ogórki, papryczki jalapeno (marynowane) i sos BBQ 🙂

Smacznego 🙂

burger, sałata, cheddar

 

PS. Nie powinno dodawać się jajka do mięsa ale jeśli ktoś lubi to czemu nie 🙂

przepis na bułki można znaleźć tutaj