Fajitas z kurczakiem

Fajitas z kurczakiem

Składniki (5 porcji):

  • 500 g kurczaka,
  • 3 kolorowe papryki (mix 3 kolory),
  • 1 cebula biała,
  • 1 cebula czerwona,
  • 100 g cheddara

Marynata: 

  • sok z 1/2 limonki,
  • 3 łyżki oliwy,
  • 1 ząbek czosnku,
  • sól,
  • kmin rzymski,
  • 1/2 łyżeczki chilli w proszku,
  • 1/2 papryczki jalapeno lub łyżeczka pokrojonych papryczek z zalewy,

Salsa:

  • 1 świeża czerwona papryczka chilli (jeśli traficie na wersję naprawdę ostrą to użyjcie tylko połowę),
  • ok. 125 g pomidorków koktajlowych,
  • sok z 1/2 limonki,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • mały pęczek świeżej kolendry,
  • sól,
  • świeżo mielony pieprz,

Tortilla:

Można kupić gotową albo zrobić samemu -> tutaj znajdziesz link

 

Przygotowanie:

» Marynata: 

Filety z kurczaka umyć, oczyścić z błonek i pokroić na wąskie paski. Wyciśnięty sok z połówki limonki wymieszać z pozostałymi składnikami i całość wymieszać z mięsem.  Mięso przełożyć do miseczki, przykryć folią spożywczą i odstawić do lodówki na ok.2-3 h.

» Salsa:

Salsę najlepiej przygotować wcześniej np. wtedy kiedy kurczak będzie marynował się w lodówce.

Wszystkie składniki zblendować ze sobą, nie na miazgę tylko tak, żeby części pomidorków były jeszcze widoczne, a składniki połączyły się ze sobą.

salsa

» Reszta

Paprykę i cebulę pokroić w tzw. piórka a ser zetrzeć na tarce z grubymi oczkami można to zrobić już w trakcie smażenia kurczaka lub zaraz na samym początku i włożyć do lodówki na czas marynowania się kurczaka (sera nie mieszamy z papryką i cebulą).

papryka

 

Kurczaka smażyć na dużym ogniu na odrobinie oliwy lub bez przez kilka minut, następnie wrzucić paprykę i cebule. Całość smażyć nie dłużej niż 10 minut.

kurczakkurczak papryka na patelni

Na ciepłą tortillę rozsmarowujemy salsę, nadkładamy ciepłe mięso i posypujemy startym serem. Tortille składamy na pół lub zawijamy – wedle uznania.

tortilla + salsafajitas ser

Przydatne:

Czas przygotowanie ok. 30 minut + 2 h na marynowanie kurczaka

Jeśli użyjemy kupnych tortilli należy je delikatnie skropić wodą i podpiec na suchej patelni.

fajitas

Smacznego 🙂

FAJITASIMG_5935