Razowa tortilla.

Razowa tortilla.

Składniki (5 sztuk):

  • 80 g mąki kukurydzianej,
  • 80 g mąki pszennej razowej,
  • 80 g mąki pszennej,
  • 40 g masła,
  • 200 ml wody,
  • szczypta soli,
  • + mąka potrzeba do oprószenia stolnicy

tortilla

Przygotowanie:

Mąki i sól wymieszać ze sobą dodać roztopione masło i wodę. Całość wymieszać i przenieść na stolnicę.  Na stolnicy jeszcze chwilę wyrobić na gładkie ciasto i podzielić na 5 równych części.  Każdą z tych części należy rozwałkować na w miarę okrągły placek. Na suchej patelni piec na każdej stronie po ok. 30 sekund czynność tą należy powtórzyć.

Moje tortille miały mniej więcej  ok. 22-23 cm średnicy.

tortila razoIMG_1900

 

Przydatne:

Czas przygotowania ok. 5-10 minut,

Czas pieczenia ok. 2 minuty

Najlepiej użyć patelni z nieprzywierającą powłoką np. teflonową.

Tortille można podgrzewać – przed należy skropić je lekko wodą.

 

Smacznego 🙂

 

IMG_1899IMG_1905