Babka migdałowa z białą czekoladą i nutą pomarańczy.

Babka migdałowa z białą czekoladą i nutą pomarańczy.

Ciasto dość proste i szybkie w przygotowaniu dlatego warto najpierw przygotować sobie odpowiednio wszystkie składniki 🙂

Składniki :

na mała formę na babkę ok. 1,5 l pojemności

Ciasto:

  • 130 g białej czekolady,
  • 100 g zmielonych migdałów,
  • 80 g masła,
  • 40 g mąki,
  • 5 łyżek cukru,
  • 3 jajka,
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia (ok.3 g)
  • sok z 1/2 pomarańczy (połowa z tego do ciasta a reszta do polewy)
  • ok. 2 łyżeczek startej skórki z pomarańczy
  • odrobina soku z cytryny (lub octu np. winnego) do ubicia białek,

Polewa:

  • 70 g białej czekolady,
  • 20 g masła,
  • reszta soku z połówki pomarańczy (lub łyżka likieru pomarańczowego),
  • 1 łyżeczka śmietanki 30% lub 36%,
  • garść płatków pomarańczowych do dekoracji,

Przygotowanie:

Ciasto:

Na samym początku przygotować sobie:

  • zetrzeć skórkę z pomarańczy,
  • wycisnąć sok z połówki pomarańczy,
  • oddzielić żółtka od białek,
  • wysmarować formę do babki masłem i posypać ją bułką tartą,
  • będą też potrzebne dwie miski,

Przed samym przystąpieniem do robienia ciasta nastawić piekarnik na 180°C

W jednej misce połączyć suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia i mielone migdały, a w drugiej ubić białka z 3 łyżkami cukru na sztywną pianę (pod koniec ubijania dodać odrobinę soku z cytryny lub octu winnego).

Kąpieli wodnej rozpuścić białą czekoladę z dodatkiem masła, gotować na wolnym ogniu. Do gotującej się masy dodać kolejno: 2 łyżki cukru a następnie żółtka, cały czas mieszając.  Masa nadal powinna być jednolita.

Do miski z suchymi składnikami dodać ubite białka i rozpuszczoną czekoladę połączoną z żółtkami – całość delikatnie i dokładnie rozmieszać.

Piec przez ok. 35 minut – można sprawdzić patyczkiem – i w razie potrzeby piec chwilkę dłużej.

Babkę należy delikatnie wyciągnąć z formy dopiero jak wystygnie. Można ją przełożyć na jakąś deseczkę lub bezpośrednio na naczynie na którym będzie podawana.

IMG_2008

Polać zastygającą już polewą.

Polewę można przygotować na dwa sposoby – w kąpieli wodnej lub mikrofalówce.

Preferuję tą drugą metodę. Należy rozpuścić czekoladę z masłem dodać łyżkę śmietanki i sok pomarańczowy. Całość dobrze wymieszać i odstawić aby polewa mogła delikatnie stężeć.

Polać nią babkę i posypać płatkami migdałów.

IMG_2011

Przydatne:

Czas przygotowania: ok. 20 minut

Czas pieczenia: ok. 35 minut

Piekłam tą babkę dwa razy – za drugim razem użyłam czekolady białej karmellove – sama nie wiem która wersja jest lepsza 🙂

Dla lepszego efektu podzieliłam polewę na dwie części tak, że babka ma dwie warstwy polewy i migdałów. Efekt dla porównania poniżej. IMG_2018

Smacznego 🙂