Placki z cukinii ze świeżymi ziołami.

Placki z cukinii ze świeżymi ziołami.

Składniki:

ilość składników wystarcza na 6 dużych porcji, albo ok.14 mniejszych. 

  • 1 średnia cukinia (ok. 400 g),
  • 1 jajko (rozmiar M),
  • 2 dymki,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 8 płaskich łyżek mąki T650,
  • 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 1/2 pęczka pietruszki,
  • 1/2 pęczka koperku,
  • sól,
  • pieprz,
  • 2 łyżki oliwy jeśli pieczemy w piekarniku lub olej do smażenia na patelni

 

Przygotowanie:

Cukinie zetrzeć na grubych oczkach tarki i delikatnie odsączyć z soku, który powstanie. Dodać jajko i dokładnie wymieszać, po czym dosypywać po łyżce mąki, cały czas mieszając.
Czosnek i zieloną część zieloną dymki (liście) kroimy w cienkie plasterki(2-3 mm), a cebulę z dymki w drobną kostkę.

Resztę zieleniny posiekać i wymieszać z czosnkiem i pokrojoną dymką. Wszystko połączyć razem i dokładnie wymieszać.

IMG_6470_sRGB

Placki można smażyć w piekarniku lub na patelni.

⇒ do smażenia na patelni możemy użyć tłuszczu koksowego lub oleju np. z pestek winogron. Smażymy na wolnym ogniu aż z obu stron będą rumiane ok. 10 minut.

⇒ jeśli chcemy piec placki w piekarniku najlepiej dodać do ciasta oliwę lub olej, my dodajemy 3 łyżki, można też mniej. W piekarniku pieczemy na papierze do pieczenia, pod spód papieru można wyłożyć folie aluminiową – będzie mniej sprzątania 🙂 Placki pieczemy w pierwszej fazie w 220°C z termoobiegiem przez 6-7 minut, po czym zmniejszamy do 180°C  i już bez termoobiegu pieczemy jeszcze przez jakieś 13-15 minut.

Placki powinny mieć po upieczeniu zwartą konsystencję.

IMG_6472_sRGB

Przydatne:

Przygotowanie: ok. 15 minut, pieczenie ok. 20-22 minut
Pieczenie: ok. 20-22 minut,
całość ok. 30-40 minut

Placki patelni mogą być nieco grubsze niż te w które zamierzamy piec w piekarniku.

Opcjonalnie można dodać jeszcze szczypiorek lub inne ulubione zioła.

Smacznego 🙂

Można podawać z sosem pieczarkowym ->przepis tutaj

FullSizeRender_1